2011. dec. 7.

Így parkoltok ti - ParkolóÓra



Budapest, 2011. december 7. - Az autósok 80%-a kevesebb, mint egy órát parkol a díjköteles utcákon, a parkolási csúcsidő délelőtt tíztől délután kettőig tart. Ez a két legfontosabb tanulság szűrhető le a Parkolóóra (www.parkoloora.com) okostelefon-alkalmazáson indított − ez év április-november közötti − 15 952 parkolás adataiból. A magyar fejlesztésű Parkolóóra ingyenes alkalmazás automatikusan felismeri, mely fizetési zónában tartózkodik az autós, és egy gombnyomással elküldi a mobilfizetéshez szükséges SMS-t. 



A fenti grafikonból pontosan látszik, hogy a parkolások túlnyomó része 10-20 perces volt, vagyis a Parkolóóra 3500 aktív felhasználója jellemzően rövid időtávra veszi igénybe a közterületi díjköteles parkolóhelyeket.
A kiugró értékeknek két oka lehet: az egyik, hogy sok a feledékeny autós, aki csak a három óra után bejövő, a parkolás befejezését jelző, vagy az előtte negyedórával érkező értesítő sms hatására állítja le a parkolását, illetve a másik ok, hogy hosszan parkol, és az automatikus lejárat után ismét meghosszabbítja a parkolást. A mobilfizetéskor három vagy négy órás intervallumonként kell megújítani a parkolást, és a parkolótársaságok 15 perccel a határidő lejárta előtt SMS-ben figyelmeztetik az autósokat – így azok, akik elfelejtették leállítani parkolásukat, ilyenkor kapnak észbe.


A fenti ábrán jól látszik, hogy a parkolások száma délelőtt tíz óráig meredeken emelkedik, vagyis a legtöbben délelőtt, feltehetőleg ügyintézés céljából használják a díjköteles parkolási zónákat, majd délután kettőtől nagy ütemben el is hagyják ezeket. Kitűnik még, hogy az abszolút csúcsot fél egy körül – ebédidőben – éri el a parkolások száma.


Ha a fenti adatokat a térképen látható térbeli megoszlással is összevetjük, akkor jól látszik, hogy a Kiskörút és Nagykörút közötti területen a legmagasabb a parkolások aránya. Ez magyarázható azzal, hogy erre a területre viszonylag könnyebben be lehet hajtani nem úgy, mint a szűken vett Belvárosba, illetve ezen a területen nagyon sok kisebb bolt, intézmény, cég található, amelyeket jellemzően napközben látogatnak.






Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

2 megjegyzés:

Tesztelo.hu írta...

Miért nem csinálják úgy meg a parkoló alkalmazást, hogy ha a delikvens pl. 5 perc múlva újra az autója közelében van, akkor jelezne, hogy ne felejtse el leállítani a parkolást. Ehhez még GPS sem kell, elég az adótornyos durva helymeghatározás.

Névtelen írta...

Anyagilag nem érné meg nekik:P

Megjegyzés küldése