2011. nov. 11.

Feedly - Kényelmes hírolvasás androidon


Olyan alkalmazást szeretnék ajánlani, ami nagyban megkönnyítheti azok dolgát, akik sokat vannak úton, viszont falják a cikkeket és szeretnek minden fontos hírről elsőként értesülni. Erre több mint megfelelő a Feedly androidos appja.



A Feedly egy kiváló hírolvasó, melyet egyszerű dizájnja emeli ki a hasonló programok tömkelegéből. Jó tulajdonságai közé sorolható az egyszerű kezelés, a minimalista, de mégis szép felület, illetve a Google Reader-rel való könnyű összehangolás (oda-vissza szinkronizálás). Ha ez nem lenne elég egy mozdulattal lehetséges az új hírforrások hozzáadása, esetleg az alkalmazás által ajánlott feed-ekre való feliratkozás is. A főmenü a felső sáv megnyomásával válik elérhetővé, ahol ki tudjuk választani, hogy éppen milyen témában szeretnénk híreket megjeleníteni, esetleg kiválaszthatóak a későbbre mentett vagy a legfrissebb cikkek is.


A feedekbe való belépéskor egy kis "tapogatás" után a legfeltűnőbb, hogy minden megoldható egy érintéssel (nagyobb nézet, olvasottá tétel, lapozás, küldés a Read It Later-be, vagy az Instapaper-be....), illetve, hogy minden nagyon kézre esik. A hírek olvashatósága nagyszerű, és nem spórol az app a képek megjelenítésével sem. Sőt olyan blogok számára, ahol főleg képeket post-olnak a szerkesztők, alkalmazható a "Grid" nézet, ami úgymond fényképalbumosan jeleníti meg az oldalon született bejegyzéseket. A képernyő jobb felső sarkában látható csavarkulcs ikonnal érhető el a hírcsatorna számos beállítása, többek között az olvasottá tétele, frissítése, rendezési sorrendjének állítása, illetve a leiratkozás is. A sokat olvasott oldalak "kedvencelhetőek", illetve a gyorsabb elérés érdekében még egy parancsikon is elhelyezhető a home screenen.

A beállítások menü viszonylag alapvető és várható opciói mellett az Instapaper és a Read It Later bejelentkezés az ami szemet szúrhat. Mindkét szolgáltatás célja a cikkek olvashatóságának növelése, illetve azok offline elérése. Mindezek mellett állítható a betű mérete, az alkalmazás témája és egyéb megosztási lehetőségek is. Természetesen egy widgetet is kapunk az alkalmazással együtt a home screenre, aminek ugyanitt a menüben állítható a frissítési gyakorisága.

Több vetélytársával szemben nagy előnye a Feedly-nek, hogy sok platformon elérhető, és a tabletek képernyő méretéhez is nagyon jól igazodik. A szinkronizáció természetesen a platformok között is él, így a későbbre mentett cikkek pl. otthon a számítógép előtt is olvashatóak.
Érdemes kiemelni emellett a rengeteg megosztási lehetőséget, valamint azt is, hogy a fejlesztők folyamatosan tartják a kapcsolatot a mezei "júzerekkel" Facebookon, illetve Google+-on keresztül is. Meghallgatják kéréseiket, válaszolnak és próbálják ezekhez igazítva frissíteni az alkalmazást.

Akik egy kicsit mást keresnek egy hírolvasó alkalmazásban, azoknak érdemes megnézni a Pulse News-t, a Google Reader androidos applikációját, esetleg a gReader alkalmazást. Méltó vetélytársai a fentebb bemutatott Feedly appnak. 

Természetesen  működésükhöz nagy százalékban szükség van adatkapcsolatra, akinek ez nem adatik meg a mindennapokban, annak egy régebbi cikkünkben tudunk megoldást ajánlani, a Read It Later applikációval.





Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése