2011. nov. 21.

Android, kezdőknek és haladóknak | IV. rész

A rendszeres olvasók, biztos észrevették, hogy múlt héten nem volt új Android, kezdőknek és haladóknak epizód. Ezért elnézést kérek, de nem állt módomban megírni és másra nem akartam bízni, hiszen én kezdtem el, szóval kötelességem magamnak is befejezni a sorozatot. Kárpótlásul most itt vagyok az új résszel, de az 5.-re se kell sokat várni, ugyanis azt még a hét közepén publikálom. Magyarul a hét három új részt fog hozni nektek. Most viszont még ne szaladjunk annyira előre, ugyanis ma a widgetekkel foglalkozunk.




Először ez a mondat arról szólt, hogy egy minicikket írok most, mivel ilyen apróságokról nem lehet sokat beszélni. Miután végeztem és átnéztem, rájöttem, hogy ez nem állja meg a helyét, szóval úgy vezetném fel a mai részt, mint teljes értékű folytatása az előzőnek, ugyanis olyan alapvető alkotóelemről, mint a widgetek, mindenképpen részletesen meg kell emlékeznünk.

Hogy őszinte legyek, mialatt azon gondolkoztam, mit is írjak ma, rájöttem, hogy nem túl hálás feladat ezekről a hasznos kis apróságokról írni ilyen környezetben. Mármint, nehéz elmondani, mi is az a widget. Ugyanis a lényegét és működését használat közben érthetjük meg legkönnyebben. Ha egy rövid, frappáns, egymondatos magyarázatot szeretnék adni, azt mondanám, hogy folyamatosan működő, egyszerű minialkalmazásokról beszélünk. A kezdőképernyőre tehetjük ki őket, ott mennyiségüket, helyüket szabadon változtathatjuk. Már régebben is írtam róluk, de a lényeg ennyi lenne. Most bemutatok pár hasznos widgetet, így könnyebb lesz elképzelni az egészet.

Alap widgetek:

  • Analóg óra
    Az alap Android szerves része. Sok gyártó kiegészíti, vagy lecseréli saját megoldására. Ha a jobb felső sarokban található, kisebb időmegjelenítő alkalmatosság nem elég, akkor jön el az ő ideje. Egyébként szerintem jól is néz ki egy óra a képernyő közepén. Megérintve az ébresztőóra beállításánál találjuk magunkat.

  • Energiagazdálkodás
    Ez talán a leghasznosabb widget mind közül. 5 gombból áll az egész, melyeket megnyomva, a kezdőképernyőről, gyorsan be-, illetve kikapcsolható a wifi, bluetooth, gps, szinkronizálás, valamint állítható a fényerő. Nagyon praktikus, mivel azt az időt, amit a beállítások közti turkálással és keresgéléssel töltenénk, simán megspórolhatjuk.

  • Zene
    Ezzel a cuccal a zenelejátszót kezelhetjük, minimális szinten: megállíthatjuk, elindíthatjuk az éppen a lejátszóban várakozó számot, a következőre léptethetünk, vagy a szám címét megérintve a lejátszóba ugorhatunk.


  • Naptár és market
    A naptár nevű darab egy kis ablakban megmutatja a közelgő, kalendáriumba bevitt eseményeket, emlékeztetőket. A market pedig, amennyiben hozzáfér az internethez, az éppen ajánlott alkalmazásokkal bombáz minket.



Top 3 by Alma'spite
Most pedig a három, általam legkedveltebb letölthető widget következik.

  • APN on/off widget
    Mobilnet előfizetőknek "musthave" widget. Egy aprócska, parancsikon méretű gomb, amivel ki-be kapcsolhatjuk az adatkapcsolatot. Ez időt és pénzt spórol meg nekünk. Ha kint van a főképernyőn, garantáltan nem fogjátok elfelejteni kikapcsolni a netet, így nem fog magától elfogyni a havi adatmennyiség.


  • Névnapok/Smooth Calendar
    Egyszerű kis informátor, az olyanoknak, mint én, akik szeretik felköszönteni ismerőseiket névnapjukon, de nem tudják megjegyezni, mikor, kinek is van a neve napja. Szimplán kiírja az adott napra vonatkozó névnapot, az ikonra kattintva pedig egy listában megtekinthetjük a közelgőeket is. Itt (a programon belül) még név értesítést is beállíthatunk, így telefonunk figyelmeztet ha az általunk választott név van soron.


  • Animated Weather Widget/Beautiful Widgets
    Multifunkciós cucc, mely megjeleníti az időt, dátumot, időjárást és még az előrejelzést is. Minden egybe. Jól is néz ki szerintem, de akinek nem jön be, az tölthet le hozzá skineket. Az órára nyomva az Óra nevű alkalmazás jön be. Az időjárásos részt megérintve, pedig egy "meteorológust" kapunk, aki szép animált képekkel mutatja az aznapi időjárást, három léptékben(reggel, délelőtt, este), valamint megnézhetjük a szélerősséget, páratartalmat és még előrejelzést is kapunk, noha ez az ingyenes verzióban csak a következő két napra vonatkozik.


Ennyi lettem volna mára, hamarosan jövök a következő résszel. Hogy az miről fog szólni, nemsokára kiderül. Nézzetek majd vissza!



Kapcsolódó cikkek:

Android, Kezdőknek és haladóknak |III. rész

Android, kezdőknek és haladóknak | II. rész

Android, kezdőknek és haladóknak | I. rész


Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hali!
Az első 3 rész eltűnt, vagy a linkek rosszak... Jajjj.

Megjegyzés küldése