2011. nov. 5.

Android Broadcasting - Indulhat az adás!

Hogy egy közhellyel éljek az internetes videózás fénykorát éli napjainkban. Ha az ember zenét akar hallgatni és gépközelben van, ahelyett hogy lehajolna a fiókig, ahol a cd-ket tartja, inkább beüti a kívánt szám címét youtube-ra és már mehet is a "házidiszkó". E mellett egyre több helyen jelennek meg az élő online adások (broadcastok).


A Twitter használók jól ismerhetik már a "celebek" által gyakran használt, kérdezz-felelek típusú élő videózásokat. A rajongók kommentben kérdeznek, a híresség pedig a kérdésekből mazsolázva élő videó útján válaszol amennyire csak tud. Erre most már mi is képesek lehetünk, pusztán Androiddal felszerelt telefonunkat használva.

Hogy miért is jó ez? Például ha blogot vezetünk és relatíve sok olvasónk van, a havonta egyszer megtartott, már említett kérdezz-felelek broadcast sok helyet megspórolhat az email szolgáltatónk szerverén. Az embereknek is könnyebb hozzászólásokban kérdezgetni, mint maileket írni és a válaszra várni akár napokig. Vagy ha szeretnénk valami fontos eseményt megosztani ismerőseinkkel, barátainkkal, családunkkal, ismét remek lehetőség az online, telefonos videóadás. Lehet, hogy a külföldön élő nagypapa szívesen megnézné unokája ballagását, de nincs lehetősége, hogy elutazzon. Így viszont a szeme ott lehet és figyelheti a kis lurkó utolsó napját iskolájában.Tehát látjuk, hogy van létjogosultsága a dolognak, de mi is a mód arra, hogy mindez megvalósításra kerüljön?


Alapvetően két fő, ingyenes alkalmazást említenék meg, amivel elérhetjük a célunkat. Az első a Justin.tv. Lehet, hogy sokaknak ismerős, ha más-nem az élő netes sportesemények alapján. Ugyanis sokszor a tv adásokat Justin segítségével teszik közzé a világ számára. Talán a két app közül ez az egyszerűbb, kevesebb funkcióval rendelkező. Ha bekapcsoljuk és beállítottuk csak három gombot kapunk: Felvétel, megosztás, és chat. Ennyi az egész. A felvétel gombbal elindíthatjuk a megosztást és már mehet is az adásunk ki a világhálóra. Hozzá kell tennem, hogy itt a megosztás a programon belül történik, így nem szükséges hozzá semmilyen beállítás vagy előzőleges regisztráció a honlapon. Minden megoldható a programból. A megosztás gombbal Twitterre, illetve Facebookra tehetjük ki adásunkat. A chat pedig lehetőséget ad a nézőkkel való kommunikációra. Ennyi. Semmi sallang, csak a legfontosabb funkciók. Extraként fogható fel, hogy a program optimalizálva van a 3G hálózatokhoz is. Így nem feltétlenül kell wifit keresnünk, de a havi számlánk sem lesz 20 000 Ft felett. Nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy elveszik a videónk, ugyanis a program automatikusan felveszi és menti is a videót, a gyártó szerverére, így adásunk linkjére kattintva később is elérhető lesz az adás felvételről.


A második applikáció a Ustream nevet viseli. Habár itt nincs hardveres optimalizálás a 3g-hez és egy nem közvetlen a programban megy végre a felvétel, mégis legutóbbi frissítése óta remekül használható és van amiben többet is nyújt az előbb említett Justin féle megoldásnál. A beállítások között lehetőség nyílik az előlapi- és főkamera közti váltásra. A videó közben letiltható a hang felvétele. De a chat mellett például más közösségi funkciókkal is kecsegtet az élővideós alkalmatosság: lehetőségünk van szavazás indítására. Itt sem maradhatunk természetesen extra nélkül. A program teljes tabletes felületet kapott. Minden a nagy érintő képernyőhöz van igazítva, ha ilyen eszközön használjuk. A design gyönyörű és nagyon könnyen kezelhető a szoftver. A választás szabad.



Funkcionalitásban mindkettő megfelelőnek mondható, a döntést a felhasználó számára fontosabb extra funkciók hozhatják meg, de mivel ingyenesek az alkalmazások, nyugodtan kipróbálhatjátok mindkettőt.

                              Justin.tv Broadcaster                                   Ustream

Alma'spite

Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése