2011. aug. 6.

Hogyan vegyük rá Androidos telefonunkat a beszédre?


Mindenki hallotta már az utcán sétálva, tömegközlekedési eszközön, munkahelyén, hogy egyes embereknek beszél a telefonja. A symbianos Nokia okostelefonok már jó pár éve be tudják mondani a hívó nevét, csúnya angol akcentussal.

Az Androidos fejlesztők is írtak már több olyan programot, ami bemondja a hívó fél nevét, vagy akár felolvas, de mindezidáig magyarul beszélő program nem volt. Most bemutatjuk, hogy hogyan kell használni az első, és egyetlen magyar hanggal rendelkező, úgynevezett Text-To-Speech motort, Juditot az SVOXtól.

A telefonunk szóra bírásához három programra fúziójára lesz szükségünk: 


Az SVOX maga a TTS engine. Ez a program képes megereszteni a droidok nyelvét. Judit a magyar hang értelem szerűen, és az eCID (Enhanced SMS & Caller ID) a felolvasó, bemondó program. (Ilyen program van több, ami együtt tud működni az SVOX szép magyar hangjával, de ez véleményem szerint a legjobb.)

Beüzemelés:

Miután feltelepítettük mindent, indítsuk el Hungarian Female Voice-ot. Menjünk a Go to TTS Settingsre. Alul pipáljuk be az SVOX Classic TTS-t, majd állítsuk be. Nem kell semmit sem állítani, ha nem akarunk, én javaslom a hangerőt feljebb húzni. 250-300%-on szoktam én hagyni, mert így a csengőhangtól jól elkülönül Judit hangja.

Ha itt végeztünk, menjünk vissza a TTS Settingsbe. Az alapértelmezett motort át kell állítani SVOX Classic TTS-re.

Ezek után már nincs más teendőnk, csak az eCIDet ízlésünknek megfelelően konfigurálni. Ehhez némi segítség, bár nem hiszem hogy bárkinek gondot jelentene beállítani, hisz ékes anyanyelvünkön „szól” hozzánk a program:

Az alkalmazások beállításával kezdeném. Itt azt érdemes mindenképp bepipálni, hogy Automatikusan indul. Ez azért fontos, mert aki nem repülőgépes módba szokta tenni kikapcsolás helyett a telefonját, annak minden bekapcsoláskor el kellene indítania. Ezzel a beállítási lehetőséggel ezt a gondot előzzük meg. Amit én még átállítok, az az ikon mutatása. Kiveszem mögüle a pipát, így nem látszódik mindig a status bar-on a kis lila eCID figura. Ebben a menüpont ennyit elég állítani, de nyugodtan lehet próbálgatni a funkciókat.


Ha szeretnénk, hogy a telefonunk bemondja a hívó nevét, akkor azt a Bejövő hívások menüpontban kell beállítani. Engedélyezni úgy tudjuk, hogy kipipáljuk az Enhanced Caller ID mögötti négyzetet. Számos testre szabható opció található ítt, így könnyen az ízlésünkre szabhatjuk az eCID mondandóját. Beállíthatjuk hányszor ismételjen, milyen időközönként, és azt is, hogy mit mondjon a különböző hívásokkor.

Lehetőség nyílik az SMSek, emailek, naptári értesítések és akár a Google Talkból kapott üzenetek felolvastatására is, és mindegyiket részletesen be tudjuk konfigurálni.

Próbáljátok ki bátran az Android eme remek lehetőségét, nem fogjátok megbánni!

CoolBoy

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

sziasztok

nekem nem akar beszélni htc wildfire s-en nem tudna nekem segíteni valaki? előre is köszönöm

Névtelen írta...

Sziasztok. Feltettem őket. Szuperül üzemelnek, Mariska mond mindent. Hívó fél nevét, teljes naptárbejegyzés figyelmeztetést, felolvassa az sms-t email-t. Na itt jött a baj. Vagy a SVOX vagy az ecid felülírja a telefon néma üzemmódját, azaz teljesen lenémítva, hangszóróikon áthúzva, teljes csendben, moziban koncerten magát nem zavartatva felolvassa az sms küldőjét, vagy az egészet akár. Lehetetlen a hangot levenni, csak az alkalamazások kényszerleállításával.

droidground írta...

Hmm sajnos ez nagyban függ attól is milyen telefon milyen android verzió eddig nem találtunk ilyen problémát :S

Névtelen írta...

HTC Sensation + ICS ugyan így megjön a hang némított állapotba. Egy kérdés: normálisan kitöltött névjegyzék (vezetéknév a veznév helyen keresztnév is a saját helyén) esetén arra, hogy a vezeték nevet mondja először és ne a keresztnevet?

Névtelen írta...

ZTE SKATÉN nehéz ezt a müveletet megcsinálni,hogy beszéljen a telefo,a fentti módszerekre gondolok.

dezy49 írta...

hogyha ratoltom samsung galaxy s 2-ore vajon normalisan foge mukodni

dezy49 írta...

samsung galaxy s 2-ore ahhoz hogy mondom a telefonkonyvebol a nevet es a telefon automatikusan becsengesse milyen megoldassal lehet elerni, sok telefonon mar rajta van ez az opcio.

Névtelen írta...

Samsung Galaxy Ace-m van.Nincs rootolva ígyis fog működni?!

Névtelen írta...

Nekem is Skate-em van, nem sikerül beszédre bírni.
Valami megoldás??

ftorok@mve.hu írta...

Nekem a Mariska nem tudja a licence-et letölteni, ezért nem tudom használni egyáltalán. Van valakinek ötlete erre?

Névtelen írta...

Sziasztok
Valaki eltudná nekem emailba küldeni ezt az ecid programot,persze nem ingyen kifizetném az árát emailom
vighj1@citromail.hu előrre is köszönöm annak aki elküldi de lehet msn en is ugyan az mint az email cimem.

Névtelen írta...

Hali nekem ma kezdett el beszélni a telefonom ... nincs meg ez a progi csak rákezdett ... nem toom hogy állítsam le de már idegesít

Névtelen írta...

Nekem az a problémám hogy magát az üzenetet nem olvassa fel, csak azt hogy ki küldte és mikor... (Samsung Galaxy Ace 2)
Valami megoldás?

Névtelen írta...

Sziasztok Én egy olyan programot keresek ami az én hangom változtatja el a telefonhívás alatt.

Névtelen írta...

Sziasztok
Nekem működik Samsung Galaxy5 I5500 Tök jó :) Tetszik!

írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

xperia s telefonom van playen vásárolt svow mellet az evidet felraktam, de a hívásoknál nyávogós hangja van a bemondásnak, mi lehet a baj?

Névtelen írta...

Svox beállításainál megkeresed a Pitch beállítást, és a csúszkát normál állásba állítod.

írta...

Sziasztok!

XPERIA U telefon is tudja ezt? Mindent letöltöttem viszont nem találom az eCID-ET a telefonon és már csak az kellene, hogy beállítsam...Kérem valaki írja le hol találom ezen a telefonon... Köszi

Névtelen írta...

Nekem se azt csinálja a telefonomon mint a cikk szerzőjének.
(zte blade)
Fontos lehet h milyen verziójú az android a telón.
Nekem 2.3-as. szerintem ez az oka sokunk kudarcának.
Lehet h ez progi csak 4-es android verziótól múködik rendesen?

Névtelen írta...

Igen, az SVOX már 4-es rendszeren OK. Először telepíted majd a magyar nyelvi próbaverziót és kipróbálod hogy megéri-e.
Ingyenes könyvolvasók simán felolvasnak a pakkal ;)

Tibor írta...

Sajnos ma 2016-ban rászaladtam erre a 2011-es megoldásra! A Juliska nem létezik androidon, csak windowson! Nekem valamiért csak a hívó számát hajlandó kimondani, a nevét nem!Közel 2000.-HUF-t költöttem a fent megjelölt appok beszerzésére!Keresek tovább ingyenes megoldást,HUAVEL P7-LOO android 5.1.1 verzióra!!!! Ha tudsz, segíts!!!!!!!!!!!!!

Megjegyzés küldése