2011. márc. 9.

DroidMedic, avagy hogyan menthet életet egy telefon



Ha ezt a cikket olvasod, akkor igen nagy valószínűséggel magadnál hordod a telefonod akármerre is mész és képes vagy használni bármilyen helyzetben. Napjainkban Magyarországon több ezren halnak meg az elsősegély elmulasztása miatt. Sokszor csak ezen múlik, hogy valaki tovább élheti az életét vagy sem.

Sajnos elsősegély tanfolyam kötelező szinten még nincs az iskolákban, csak külön tanfolyam segítségével tudunk szert tenni ilyen ismeretekre és még fizetnünk is kell érte. A továbbiakban némileg ezt a helyzetet javítva bemutatok nektek két igazán hasznos és könnyen kezelhető alkalmazást, mely segíthet abban, hogy ha kell ti is segíteni tudjatok bajba jutott társaitokon.

Fontos mindenekelőtt azonban elmondani még azt, hogy vészhelyzet esetén azonnal értesítsük a Mentőket. Tehát soha ne kezdjétek el az alkalmazások között kutatni az épp megfelelőt mielőtt fel nem hívtátok a 104-es számot. Sok esetben a mentősök már telefonban is elmondják mi a teendő az adott szituációban.  Fontos ezen kívül, hogy észbentartsuk azt, hogy minden alkalzamás annak a körzetnek a segélyhívó számát tartalmazza, ahol az éppen készült. Tehát ha olyan eseménybe csöppenünk ahol szükség van a vészhívásra ne felejtsük el a pánik vagy a kapkodás miatt, hogy mindig az aktuális segélyhívószámot hívjuk (Magyarországon: 104 és 112).

Fist Aid Guide

Most hogy az alapokon túlvagyunk kezdjük el az ismerkedést az első alkalmazással. Ennek a neve First Aid Guide és természetesen ingyen letölthető az Android Market-ről. Sajnos még magyar verzió nem készült belőle ehhez a ti segítségeteket várjuk de még így is rengeteg infromációt találunk benne, melyeket használhatunk és melyekkel frissíthetjük az idők során elfelejtett tudást az elsősegélynyújtásról. A rengeteg szöveges infromáció mellett néhány diagramm is helyet kapott a programban a könnyebb érthetőség érdekében. A sok szöveg azonban nem hibátlan találunk benne pár elgépelt részt is.



Ez az alkalmazás csupán az elsősegély tankönyvek anyagát tartalmazza, melyet beszerezhettek az elsősegély oktatás keretein belül is. Azonban, ha az embernek van egy kis szabad ideje, érdemes néha-néha átbújni, hiszen a jó pap is holtig tanul. Emellett az elsősegély vizsga előtt is hasznos lehet áttanulmányozni.

Az életmentés folyamatában azonban, ez a program nem játszik közvetlen szerepet. Úgy gondolom a program nem is azért készült, hogy olvasgassunk amikor életek forognak kockán. Tegyük fel mész az utcán és valaki épp ájultan hever a földön, nem lenne a legbölcsebb elkezdeni épp a fulladás vagy a pánikroham teendőit átolvasni ahelyet, hogy megpróbálnánk magunk meghatározni a diagnózist. Ha részt vettél elsősegély tanfolyamon már nagyjából úgyis feltudod mérni a pontos tüneteket és eltudod azt mondani a mentőknek.

Összességében ez a program nagyon hasznos annak akinek van valami fogalma már az elsősegélynyújtásról, hiszen mindig kéznél van számára egy teljes elsősegélynyújtó kézikönyv. Érdemes azonban magunktól is olvasgatni hiszen így is közelebb kerülünk ahhoz, hogy ha úgy hozza az élet akkor segíthessünk. Azt viszont véssünk jól az eszünkbe semmi sem veheti fel a versenyt egy szakszerű tanfolyam elvégzésével. Az alkalmazás elérhető innen.

CPR-Choking

Van néhány olyan alap dolog az elsősegélynyújtásban, amit akkor is eltudsz végezni, ha nem jártál elsősegély tanfolyamra. Több ezren halnak meg emberek amiatt, mert ájult állapotukban nem fektetik őket a megfelelő pozícióba. Ezeket bárki megtehetné de sajnos még mindig csak igen kevés helyen tananyag ez az iskolákban.

A CPR-Choking alkalmazás pont azoknak az embereknek szól, akik nem vettek még részt soha elsősegélynyújtó oktatáson. A program a Wahington Egyetemen készült és különböző életmentő videókat tartlamaz, amelyek körülbelül egy percesek.





Az alkalmazás indításakor elkell dönteni, hogy milyen problémával állunk szemben. A két választási lehetőség a CPR azaz újraészeltés vagy pedig Ckoing azaz Fulladás majd ezt követően korcsoportokra bontva láthatjuk ki milyen ellátást igényel. Néhány esetben nincs szükség a lélegeztetésre csak a mellkaskompresszióra ilyenkor válasszuk a compression only menüpontot a CPR főmenüben. Fontos, hogy a videókat letöltés után nézd is meg! Ha nincs semmi fogalmad arról, hogy mit kell tenni az izgalom és a pánik hatására nemfogod tudni mihez kezdj és csak kapkodás lesz az egészből. Az alkalmazás innen érhető el

Summa Summarum

A végén fontos ismét hangsúlyoznom, hogy semmi sem ér fel egy tanfolyam elvégzésésvel, így ha teheted iratkozz be egyre, sosem tudhatod mikor kerülsz olyan szituációba amikor szükség lenne rád. A két alkalmazás melyek a cikkben szerepeltek csupán segítség az elsősegélynyújtásban, ezt soha ne feledjétek el. Ha nem nézitek át őket néhányszor akkor semmit sem ér az egész.

via appstorm




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

First Aid Guide nem elérhető. :(

Megjegyzés küldése