2011. aug. 18.

Nosztalgia: A Homescreen Modding Alapjai I.




 Az alábbi bejegyzésben végre mindenki megtudhatja hogyan is zajlik a homescreen testreszabása ízlésünk szerint. Aki nem lenne tisztában azzal, hogy miről is beszélek annak ez a pár kép érthetővé teszi a dolgokat:

 Először is tisztáznunk kell azt, hogy mely alkalmazásokra lesz szükségünk arra hogy eredményként ilyet vagy ehhez hasonló homescreent tudjunk összerakni.

Ezek a legfontosabbak:
ADW launcher Ex vagy LauncherPro Plus vagy Go Launcher Ex (én a másodikat preferálom)
Desktop Visualizer
Folder Organizer

Ezek csupán az óra, időjárás felirat widgetek:
Simi Clock
One Seven

LauncherPro áttekintés
Ha telepítettük a LauncherPro-t akkor a beállításokat a menü gomb megnyomásával hozhatjuk elő. Leírom részletesen a legfőbb menüpontokat amikre szükségünk van:

Preferences

A LauncherPro plus főmenüjének előhozása




Homescreen settings

Itt megadhatjuk hány homescreenünk illetve melyik legyen a főoldal. A Number of columns és a Number of Rows a képernyő sorainak és oszlopainak számát jelöli. A fennt szemléltetett homescreenhez a beállítások a következők: Number of screens: 3 Default Screen: 2 Columns: 8 Rows: 5 legalul pedig pipáljátok be az Auto-Fit items menüt.

Dock Settings:

Itt megadhatjuk hogy az alul hány scrollozható menüsor legyen, én 3 at használtam a szemléltető képeken. Beállíthatjuk még az üzenet, hívás és e-mail jelzéseket illetve hogy a menüsor körbe-körbe menjen-e alul vagy sem.

Behavior settings:

Engedélyezhetjük az Auto-rotation-t ami azt jelenti hogy telefonunk a forgatás hatására megváltoztatja a képernyő állását fekvőből állóra és fordítva. Beállíthatjuk azt is, hogy a Home key megnyomásakor mit tegyen a készülék.

Appearance settings:

A Dock background lesz számunkra majd a legfontosabb! Itt tudjuk kiválasztani hogy az alsó menüsornak milyen legyen a háttere. A Screen indicator-t ha bekapcsoljuk készülékünk alul egy kis jellel jelzi hogy éppen melyik képernyőnkön tartózkodunk a homescreenek közül. A Hide Notification Bar pedig megjeleníti vagy elrejti a felső állapotsort. Hide button on app drawer és a Hide icon labels megjeleníti illetve eltünteti
az ikonok feliratait illetve a Home buttont az App drawerbe.

Advanced settings:

Itt beállíthatjuk hogy az App drawer 3d-s legyen és hogy milyen gyorsan jelenjen meg az App drawer.

Jó pár beállítási lehetőség van még de most nem térnék ki mindre. Akit érdekel az a hozzászólásokban nyugodtan kérdezzen.

Háttér, Dock és Folder Organizer

Az oldalsó menük amiket látunk és az alul lévő színes dock csupán egy jól megszerkesztett Photoshop háttér eredménye.


Ami érdekesebb az az hogy ezeket a menüket hogyan tudjuk életre hívni. Ehhez egy kis cselhez fogunk folyamodni :)  Nyissuk meg a Folder Orgnizert és szortírozzuk alkalmazásainkat az Apps menüben. Adjuk meg melyik alkalmazás melyik címke alá kerüljön:
Ezután lépjünk vissza a homescreenre és tegyünk ki Folder Organizer link widgetet, válasszuk ki a címkét amit szeretnénk megjeleníteni és vegyük ki a pipát a Show tex under icon mellől.


Ha ezzel is megvagyunk akkor nincs más hátra hogy a Folder Organizerben a Label menü alatt megváltoztassuk az icon-t egy átlátszó képre ez lesz a blank.png így a homescreenen lévő ikon egy csapásra megváltozik. Íme a végeredmény ha rányomunk például a homescreenen a settingsre:

A dock megváltoztatása ennél egyszerűbb a LauncherPro Plus Appearance settings menüjében a Dock Backgroundot átváltoztatjuk erre:

Ha ez sikerült akkor nyomjunk hosszan az ikonra amelyek elfedik az imént beállított dockot és cseréljük ki az icon-t a blank.png-re.

Készen is vagyunk.

Desktop Visualizer használata

Mindenekelőtt érdemes beszerezni egy photoshopot, mivel ahhoz hogy saját készítésű képeket használjunk fel, szükség van arra, hogy megfelelően méretezzük azokat. A homescreen widgetek méretei a következők:

Állapotsorral

1x2: 110x260
1x3: 110x395
1x4: 110x665
2x1: 230x125
3x1: 350x125
4x1: 470x125
4x4: 470x665
Large (3x3): 350x395
Middle (2x2): 230x260
Small (1x1): 110x125

Állapotsor nélkül

1x2: 110x276
1x3: 110x419
1x4: 110x562
2x1: 230x133
3x1: 350x133
4x1: 470x133
4x4: 470x562
3x3: 350x419
2x2: 230x276
1x1: 110x133

Érdemes mindent .png kiterjesztésben menteni.

Ha elkészültünk képeinkkel és feltelepítettük a Desktop Visualizert akkor annyit kell tennünk hogy képernyőnkön tartva ujjunkat a megjelenő menüből kiválasztunk egy olyan Desktop Visualizer widgetet amilyen méret számunkra megfelel.




Ha sikerült a választás nyomjunk rá röviden a képernyőn megjelenő widgetre és a következő kép tárul elénk:



Kivéáasztjuk a gelériából a képet melyet ikonként szeretnénk használni majd kiválasztjuk a végrehajtandó akciót. Így fog kinézni:

Kiválaszthatjuk még, hogy ha rányomunk milyen szín villanjon fel az ikon körül, törölhetjük az ikon címkéjét és annak hátterét is. Ha mindent jól csináltunk ezt kell látnunk az OK lenyomása után:



 Amennyiben hosszan rányomunk a kirakott ikonra akkor tudjuk méretezni is azt kedvünk szerint.

Summa Summarum

Azt hiszem a fentieket áttanulmányozva mostmár mindenki képes olyan homescreent létrehozni amilyet csak szeretne. Továbbiakban rengeteg háttér, ikon és dock fog felkerülni az oldalra így érdemes továbbra is követni minket. Bármilyen kérdéssel forduljatok hozzánk bizalommal. Ha gondoljátok küldjétek el az elkészült Homescreenjeiteket a felhasznált alkalmazásokkal együtt. A legjobbakat megosztjuk a későbbiekben.




4 megjegyzés:

Darkcomet írta...

Egy egyszerű képátméretezéshez mi a fenének van szükség photoshopra?

serkilla írta...

Ajánlott, nem pedig kötelező.

Bence írta...

mi az a blank.png?? nekem arra nem hoz be semmit...

Névtelen írta...

sztem a blank.png egy üres, png kiterjesztésű kép :)

Megjegyzés küldése