2012. márc. 16.

Sony Ericsson Live with Walkman teszt


A Sony Ericsson Live with Walkman készüléke járt nálunk néhány hét erejéig. Habár a telefon nem teljesen új a piacon, úgy gondoltuk megosztjuk Veletek a tapasztalatainkat.


Hardver

Első kézbevételkor kellemesen kialakított, de műanyagos felülettel találjuk szemben magunkat. A 320 x 480 pixeles, 3.2 inch-es kijelző alatt, egy "vissza", egy "menü" és egy "home" gomb fogadja a felhasználót, ami egy androidos telefonnál jól megszokott párosítás. Aki előző telefonjukon sokat használták a hardveres "keresés" gombot, azok egy ideig hiányolni fogják, de kis idő elteltével könnyen megszokható, hogy egy-egy app menüjében úgyis megtalálható a keresés opció. A "gomb" szó használata csak egy esetben állja meg teljesen a helyét, a telefon első oldalán található vezérlőkből kettő érintésre reagál és rövid rezgéssel jelez vissza az érintésre. A bal oldalon microUSB csatlakozó, a jobb oldalon pedig hangerő szabályozók és egy kameraindító kap helyet. Ennek a két vezérlőnek az elhelyezkedése igencsak kellemes lehet azok számára, akik sokat és gyorsan szeretnének fényképezni az 5 MP-es, 2592x1944 pixelre képes és LED vakus kamerával. A telefon tetején a fülhallgató csatlakozó és a kikapcsológomb mellett található a dedikált Walkman gomb, amely képes előhozni és háttérbe küldeni a walkman alkalmazást.

A Live with Walkman kifogástalan működését egy 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon processzor, egy 1200 mAh-es  Li-Ion akkumulátor, valamint 512 MB RAM és 320 MB elérhető belső memória (plusz egy, még a csomaggal járó 2 GB-os memóriakártya) segíti. Nem bivalyerős felépítés, de egy Gingerbread-del kiegészülve nagyon szépen és sallangmentesen fut. Valamint ez az összeállítás, ahhoz is elegendő, hogy a Live with Walkman megkapja az Ice Cream Sandwich frissítést, előreláthatólag nyár végéig.
Az adatkapcsolatok között visszatérő, és egyben nélkülözhetetlen lehetőségek adottak: Wifi, EDGE, Bluetooth, HSDPA, DLNA és Wifi hotspot.


Alapvető használat

Természetesen ilyen rövid időre nem bolondítottam meg semmivel a számomra elsőre egy kicsit kényelmetlen Timescape felületet, illetve célom is volt ennek a tesztelése. A Sony Ericsson saját felhasználói felülete képes nagyon szép és praktikus megoldásokra. Ide sorolnám például a widgetek elhelyezésének kezelését, a sarokban elhelyezhető parancsikonokat, illetve az erős Facebook integrációt. Ami nem mindenkinek lesz a kedvence, a készülék által megcélzott korcsoport szerintem mindenképpen. Ugyanakkor kapunk olyan alkalmazásokat ezek a tulajdonságok mellé, amelyeket elképzelhetően soha nem fogunk használni és jelentős helyet foglalnak el. Habár ezt "hibát" minden gyártó elköveti, így is érdemesnek tartom megemlíteni.



A készülék maga - részben kis mérete miatt is - nagyon is kézre esik, az alkalmazásokat többféle szempontból is csoportosíthatjuk, hogy könnyen megtaláljunk a kedvenceinket. Minden biztosított ahhoz, hogy szeressük is használni. A mappák kezelését mindenképpen abba a kategóriába sorolnám, ami nagyon fog hiányozni. Nem egy ördöngösség, de nagyon egyszerű létrehozni, bővíteni és rendezni a mappákat. A másik ilyen a telefonkönyv, amiben semmilyen nagy csavar nincs az eddig ismertekhez képest, de mégis - nálam - sokkal jobban működött. És ha már a gyártó, a "Walkman" névvel illette, érdemes kipróbálni és egy kicsit külön elemezni muzikális génjeit is.


Walkman

Nagy zenekedvelőnk tartom magam, így nagy várakozásokkal kezdtem el tesztelni a zenés részleget. Hangerőre egyáltalán nem lehetett panaszom. Fülhallgatón keresztül még csak moderáltan, de a hátul lévő két hangszóróra bízva a munkát már igazán kiemelkedően hangzik a különbség más telefonokhoz képest. Sajnos azonban a vájt fülűek ízlését, a telefonnal érkező headset szinte biztosan nem fogja kielégíteni. A 2 GB-os memóriakártya is cserére szorulhat, ha egy komolyabb zenetárat szeretnénk kezelni... Szerencsére ezek a tartozékok pótolhatóak.
A Walkman felhasználói felülete egyszerű és szép, a háttér színe a lejátszott zene borítószínével változik, a vezérlő gombok (lejátszás, előre, vissza, lejátszási lista, lejátszási mappa, bővítmények...) igazán könnyen elérhetőek. Sőt, a TrackID segítségével meg is oszthatjuk, az éppen hallgatott zenét Facebookon.
A bővítmények között olyanok szerepelnek, mint dalszövegek és videók keresése, viszont egyáltalán nem találni scrobble lehetőségét sem Last.fm-re, sem más hasonló szolgáltatásra. Bár tudom, hogy ez nem minden használónak lehet fontos, de néhány perces keresés után sem sikerült találnom olyan alkalmazást, amivel áthidalható ez a probléma. A hangszínszabályozó előre beállított értékei (Pop, Népi, Tánc, Klasszikus....) használhatóak, a Sony Ericsson xLOUD technológiájának köszönhetően, pedig tényleg hangosabbá tehetőek kedvenc muzsikáink. Az alkalmazás widgetje csak egy méretben használható, de legalább tetszetős és informatív.
A Walkman összességében több extrát és jobb minőséget nyújt, mint az alap Androidos zenelejátszó, de ennél több lehetőségre számítottam, amikor belekezzdtem a használatába.



Fényképezés és videók

Mint azt már fentebb említettem, a fényképezés igazán kézre esik - egy hosszú gombnyomás az arra kitalált oldalsó vezérlőn és megnyílik a kamera app. És a mellette található hangerő gombokkal a zoomot állíthatjuk. A Live with Walkmannel készített fényképek jók. A fél-profi és a profi fotósok ezzel a kijelentéssel valószínűleg nem értenének egyet, de én egy telefon kameráját csak emlékek rögzítésére használom, és arra tökéletesen megfelel. A beállítási lehetőségek is több mint kielégítőek: képstabilizáló, földrajzi címke, fehéregyensúly állítása, fókusz, valamint 3D és panorámaképek készítése - hogy csak néhányat kiragadjak.
Íme néhány példa:




A videózásról is csak hasonlóakat mondhatok. A telefon árfekvéséhez képest jól teljesített. A példa alább:



Összességében én elégedett voltam a Live with Walkman teljesítményével. Gyengeségei (mint pl. az anyaghasználat vagy a néhol gyengébben teljesítő kamera) sem voltak elegek ahhoz, hogy néhány nap után letegyem és elfelejtsem. A készülék a Sony Ericsson középkategóriás vonalának méltó szereplője, amely a gyártó szerint zenehallgatásra született, szerintem pedig minden mással is egészen jól elboldogul.


Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése