2012. febr. 15.

A Droidground.hu kedvenc alkalmazásai: 1. rész - barcaxavi

Ebben a posztsorozatban szeretnénk az Olvasóinknak bemutatni az általunk leghasznosabbnak vélt és legtöbbet használt appokat. Reméljük, hogy ezzel is tudunk Nektek segíteni az androidos mindennapokban.

Az első szerkesztőnk, aki beszámol saját tapasztalatairól: barcaxavi



HTC Desire
Több hónapos olvasás, elemzés és pénzgyűjtés után úgy éreztem: megtaláltam a nekem való telefont. Az operációs rendszer nem volt kérdés, Symbian után számomra egyértelmű volt, hogy Androidra fogok váltani. A készülékben is úgy érzem sikerült akkoriban a legjobb ár-érték arányút kifognom, az már egy másik lapra tartozik, hogy a szívesemet is erősen megdobogtatta a kis tajvani jövevény. A HTC Sense - mint utólag kiderült - inkább csak a képeken fogott meg, különböző launcherekkel és alkalmazásokkal rejtettem el. Múlt nyáron, főleg növekvő alkalmazás-éhségem miatt, rootoltam a telefont és felkerült rá egy F1 Gingerbread V3 ROM. Azóta ismét jól megvagyunk :)


Sokat utazok, így elsősorban a kieső idő eltöltésére használom a telefonomat. Emellett, tájékozódásnál, jegyzetelésnél és egyre gyakrabban pl. vásárlás előtti tájékozódásnál is egyből a kis zöld robot kerül a kezembe. Mivel számítógép előtt is sokat ülök, és nem szeretek egy munkát kétszer elvégezni, tudatosan keresem a többplatformos alkalmazásokat. Amelyeket az androidon kívül weben is el tudok érni, esetleg még pluszban egy dedikált Windows szoftverrel is rendelkezik.
No, de akkor nézzük az abszolút kedvenceimet:




A leghasznosabb alkalmazásaim egyike, és egyben az első Market-es vásárlásom is. Sok érdekes cikket, posztot találok napi szinten, amit éppen akkor és ott nincs időm elolvasni, viszont utazás közben a droidon (vagy akár otthon a laptopon) tudom pótolni. Ez egy-két gombnyomás a RIL használatával. A szolgáltatást magát már régóta használom, a webes és az androidos felülete is kiváló (és nagy megújulás előtt áll), lehet cimkézni, elérni a már olvasottakat, és megosztani. Több mint 300 más alkalmazással képes együttműködni, és nagyon-nagyon kevés linkkel illetve oldallal gyűlik meg a baja. Akik nem rendelkeznek adatforgalom előfizetéssel, vagy csak egyszerűen próbálnak takarékoskodni a megabájtokkal, azok számára kiemelném az offline olvasást. Az app villámgyorsan még wifi kapcsolat alatt képes lecsupaszítani a megjelölt bejegyzéseket, képekkel együtt, jól olvasható formában.








Egy újabb olyan app, amihez nem feltétlenül az Android OS köt, de csak azzal együtt vált igazán hasznossá. Több hasonló cloud service rendelkezik jóval nagyobb tárhellyel ingyenesen, és esek közül nagyon sokat próbáltam is használni, de rendszerint megbuktak a Dropbox-szal szemben. Egyszerű kezelhetősége és megbízhatósága kenterbe veri az összes vetélytársat. Két számítógépen tartom az összes olyan fájlt amire éppen szükségem van, vagy lehet a későbbiekben, plusz mindkettőn telepítve van természetesen a Dropbox, de még így is sokszor előfordult, hogy a telefonon lévő app húzott ki a pácból. Túlzás nélkül állíthatom, hogy számomra pótolhatatlan (maximum egy jól felépített Google Cloud Storage tudnak megszorítani :)). Az új Camera Upload funkcióval (fényképek instant feltöltése) pedig csak még jobb lesz.






A többivel ellentétben nem egy olyan alkalmazás, amit pl. a barátaimnak 100%-osan tiszta szívvel ajánlanék. Több hibáját is fel tudnám sorolni, melyek közül igazából a szimpla jegyzetelésnél egyik sem számít. Nagy Evernote fan, és egyben előfizető is voltam a Desire előtt, de az androidos appjuk engem sikeresen kiábrándított. A Springpad a zöld elefántos szolgáltatással szemben gyorsan szinkronizál, viszonylag kis adatforgalmat bonyolít és tényleg használható a mindennapokban. Nekem sokat segített pl. a kütyüim katalogizálásában: mindegyik hivatalos oldaláról leírást tudok egy jegyzethez beilleszteni, képet (a termékről, vagy akár pl. a számláról), esetleg használati útmutatót is lehet csatolni. A szimpla körmölés mellett kategória szerint is menthetők le jegyzetek, ezeket meg lehet osztani, megjelölni későbbi emlékeztetőnek, címkézni és munkafüzetbe sorolni is. Ez a jól rendezettség néha talán már egy kicsit bonyolulttá is teszi.



ExDialer:

Néha még az is előfordul, hogy telefonálok :) És különösen kedvemre való ha ilyenkor a névjegyeket egyrészt nem kell sokat keresgélnem, másrészt ha már megvan a megfelelő jól átlátom a benne szereplő adatokat. És ha emellett még egy app ilyen jól is néz ki (tipp: telepítsétek hozzá az ICS theme-et), az tényleg csak bónusz. Az ingyenes alkalmazás T9 tárcsázást, átlátható csoportokat és kényelmes, swipe-gesztusokkal vezérelhető felületet ad magyar nyelven. Legnagyobb hibája, hogy a nem fogadott hívásokat sajnos nem tudja alapértelmezettként kezelni 2.3 felett, így nem fogja eltüntetni az értesítési sávból. Amennyiben nem vagytok elégedettek a mostani tárcsázótokkal, ezt semmiképpen se hagyjátok ki.


A fent felsoroltakon kívül állandó használatban van a Feedly, Plume és a SeriesGuide is, de ezekről már korábban egy-egy hosszabb posztban beszámoltam. Az Android Market kínálatával összességében elégedett vagyok, nekem egyedül egy normálisan működő hivatalos Facebook alkalmazás hiányzik, de nagyon.

Nektek mik a kedvenc alkalmazásaitok, amik már régóta jól bírják a sarat és gyakran használatban vannak?

Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

2 megjegyzés:

Shokk írta...

Airdroid :) Itthon nem nyúlok telefonhoz :)

Unknown írta...

Próbáltam én is, tetszett. De nem tudtam hozzászokni a használatához. Lehet még egyszer a későbbiekben rápróbálok.

Megjegyzés küldése