2011. nov. 8.

LG Optimus 3D Teszt - látvány felsőfokon

Habár rengeteg oldal leközölte már az LG új Optimus 3D készülékét úgy gondoltuk mi is nekiállunk és kihajtjuk a telefonból mindazt, amit lehet, bemutatva a legizmosabb alkalmazásokat. A teszt célja hogy pontos képet adjon arról, mekkora erővel rendelkezik a gépezet, módosítások nélkül. Sajnos lévén, hogy a készülék nem a saját tulajdonunk, hanem az LG tesztkészüléke, így nem állt módunkban szoftveresen megpiszkálni a kicsikét. Mindenesetre így is impresszív élményt gyakorolt ránk.






Külcsín - súlyos elegancia

Az Optimus 3D vaskos. Hiába kertelünk van súlya termete vastagsága méghozzá egyik sem elhanyagolható mértékű. Valamit valamiért szoktuk mondani s ez az állítás esetünkben meg is állja a helyét. Piros dobozából kiemelve s körbeforgatva formatervezésileg nincs panasz az LG tervezőire. 128.8 x 68 x 11.9 méretei és 168 grammos súlya mellett a képernyő nagysága ami melengeti szemeinket. 4,3 inches 3D LCD 800 x 480 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes kapacitív érintőkijelző Gorilla Glass borítást kapott, így továbbra se kell félnünk a karcoktól és az egyéb természeti csapásoktól. Természetesen a giroszkóp, a fényérzékelő, és proximity szenzor is a helyén van. 


Míg fennt a be/kikapcsoló gombot és 3,5 mm-es fülhallgató bemenetet találjuk addig alul a már LG-től megszokott funkció billentyűk (Menü/Home/Back/Search) foglalják el helyüket. Sötétben bajosan fogunk velük boldogulni, mivel csak érintésre kapnak háttérvilágítást. Tovább pásztázva a telefont bal oldalt a Micro USB és a HDMI kábel csatlakozója, jobb oldalt pedig a hangerő és a 3D funkció aktiváló gombja található. 


A telefont megfordítva ránk mered a 2 darab 3D sztereoszkópikus kamera a maga 5 MP-es (2592х1944), autofókuszos, LED flash, felszereltségében. Róla a későbbiekben még szó esik. A gumi műanyag borításban még felfedezhetjük a külső hangszórót és megcsodálhatjuk a már régről ismert LG logot a telefon jobb alsó sarkát nézve. Az akkumulátorhoz a SIM kártyához pedig alulról „felfeszítve” a borítást, juthatunk el.

Belbecs - minden ami belül zakatol

Erről szokásunkhoz híven csak röviden szólunk, de mindent leírunk amit csak lehet. Tehát Texas Instruments OMAP4330 chipset. A TI OMAP4330 egy kétmagos, magonként ARM Cortex-A9 1 GHz-es processzorral és egy PowerVR SGX540 GPU-val dübörög, mindezt 2 GB ROM és 512 MB kétcsatornás RAM-mal megspékelve. Aki nem tudná mit takar a kétcsatornás kifejezés azok számára ajánljuk az alábbi videót: 


Sajnos a rendszer az Android 2.2-es verzióját használja jelenleg s habár az ígéretek szerint októberben (???!!) megkapjuk a frissítést, lévén hogy október van továbbra se lettünk okosabbak a 2.3-as update érkezésével kapcsolatban. Ebből kifolyólag a rendszer sokszor nem úgy szerepel, ahogy azt elvárjuk. Úgy látszik a két mag túl nagy falat a 2.2-nek, de sajnos a 2.3-as verzió sem kezeli a legmegfelelőbben az ilyen processzorral szerelt masinákat, reménykedjük, hogy azért megpróbálnak mindent kihozni az LG boszorkánykonyhájában.

(A 2.3-as Gingerbread frissítés új funkciót is hoz az Optimus 3D életébe. Az LG állításai alapján minden OpenGL-ben megírt alkalmazás átkonvertálhatóvá válik, ezáltal 3D-ben pompázhat majd a képernyőn)

UI – avagy varázslat a képernyőn

A LG aránylag egy vonalat követ készülékeivel. Volt már kezünkben Optimus 2X, Optimus Black, s most az Optimus 3D-t elnézve, ha csak a zárképernyőt látnánk nem nagyon tudnánk különbséget tenni a kis erőművek között. Akik az újításokat kedvelik azoknak valószínűleg ez nem a legjobb hír, de annak aki már megszokott egy jól bevált LG okostelefont ez hatalmas megkönnyebbülést jelent. A főoldalon megtaláljuk a már jól bevált AccuWeather által üzemeltetett órát illetve a képernyőn a már megszokott alkalmazásokat (Tárcsázás/Névjegyek/Üzenet/Alkalmazások). 





A 7 kezdőképernyő megjelenítése nem okoz gondot a rendszernek még akkor sem ha dugig telepakoljuk widgetekkel. A legtöbb widgetet már ismerhetjük (Naptár/Email/Zenelejátszó/Hírek/Emlékeztető/Galériá/Energiagazdálkodás stb.), de az alkalmazásboltba belépve, akár Android Market, de kapjon most inkább hangsúlyt az LG SmartWorld, további remek programokkal bővíthetjük ezek számát. Az LG SmartWord a cég saját vásárlói számára kialakított online piactér, ahol főként a telefonokra optimalizált szoftvereket kaparinthatjuk meg. Ehhez csupán egy rövid regisztrációs folyamat lebonyolítására van szükség és tá dám, miénk a megannyi remek applikáció. A főoldalon az „Alkalmazások” gombot megérintve, elénk tárul a menü. A megjelenést az alul található érintés érzékeny Szerkesztés/Menü jelhez hozzáérve tudjuk változtatni az Elrendezés címkébe belépve. Választhatunk Függőleges/Vízszintes illetve Kategorikus nézetek között, ki-ki kedvére válogathat. Az alkalmazásokat egy rövid listába szedve részletezzük:

Car Home: Segítségével a különböző funkciókat nagyíthatjuk ki pl.: Navigáció, Tárcsázás, Névjegyek, Zene stb. annak érdekében, hogy vezetés közben ne okozzon nehézséget a telefonálás, vagy épp a GPS keresgélése.

LG App Advisor: A rendszerünk függvényében ajánl fel nekünk alkalmazásokat. Legtöbbjénél azonban véleményünk szerint sokkal jobbakat is találhatunk kis keresgéléssel. Főként új tulajdonosoknak ajánljuk használatát, illetve azoknak akik még csak ismerkednek az Android világával.

Polaris Office: Microsoft Office pótlására készült, egész jól teljesít, de egy DocsToGo vagy QuickOffice-al nem veheti fel a versenyt (bár tény, hogy ezekért fizetnünk kell).
Pénzügy: Tőzsde, Valuta és egyéb információkat szerezhetünk pillanatokon belül. Üzletembereknek kifejezetten hasznos.

Remote Call: Távsegítség egy másik telefon vagy számítógép tulajdonos számára.

SmartShare: Multimédiás tartalmakat oszthatunk meg a DLNA segítségével.

Diktafon és Hírek: Hangrögzítés és aktuális hírek megjelenítésére szolgál


Multimédia - avagy vadásszuk le a nagyvadat!

A 3D-s filmek világában lassan egyre inkább elvárás, hogy minden platformon megtörténjen az átállás az élmény széleskörű elérésének érdekében. Az LG emberei is így gondolkodhattak, amikor nekiláttak a 3D-s hatás átformálásának, mely segítségével már a telefon képernyőjén át is érezhetjük a hullámok frissítő csapkodását, vagy a robbanások arcba vágó hőhullámait. Nézzük, hogyan sikerült ez a gyakorlatban.






Az Alkalmazások menüponton keresztül, vagy a teszt elején említett 3D gomb nyomva tartásával előhívhatjuk a 3D világ nevű alkalmazást, mely elkalauzol bennünket az Optimus 3D ezen területein. (A 3D gomb ezen felül a funkció ki/be kapcsolását is szolgálja, akár az alkalmazások működése közben is) A képernyő átvált autosztereoszkopikus üzemmódba vált (a.k.a.: A képpontokban a fény útját korlátozó részecskék úgy irányítják az egyes pixeleket, hogy azok csak a bal vagy a jobb szemünkbe vetítsék a képet. Lényegében két képet látunk egybefésülve.), s itt jön az a pillanat, amikor az állunkat megpróbáljuk összeszedni a földről. Ennél a momentumnál éreztük úgy, hogy igazán kidomborodik az, amit ez a telefon elérni hivatott. A látványra egy szavunk sem lehet s az, hogy a 3D funkció támogatja a Kamerát, a Galériát (legyen az akár youtube videó, akár általunk rögzített felvétel), a Játékokat, a különböző Alkalmazásokat (Wikitude 3D), számunkra felért egy kisebb csodával. Nem nagyzolunk az élmény tényleg lenyűgöző. (Szemléltetésképpen elmondjuk, a teszt előtt megmutattuk néhány kívülállónak a telefont, hogy megcsodálják a 3D-s funkciókat és a vélemények visszaadására egyik ismerősünk szavait idézzük: „Hát haver, úgy érzem itt a jövő”) 

Ejtsünk néhány szót a Fényképek és a Videók rögzítéséről. A telefon, mint már említettük két 5MP-es kamerával van felszerelve, mely 2D-nél az egyik lencsét használva 2592х1944 felbontás rögzítésére képes, 3D-s képek készítésénél azonban csupán 3MP-es (2048x1536) fotókat lőhetünk el. Nem kell azonban elkeserednünk ez a felbontás már kielégítő minőséget jelent. A videóknál is hasonló a helyzet: míg 2D-ben 1080p-ben (1920x1080) rögzíthetünk, addig 3D-ben csak 720p-s (1280x720) videofelvétel lehetséges. ( Rögzítés képeknél .jps, videóknál .mp4 formátumban történik.)

További funkciók és jellemzők listaszerűen:
Effektek: Szépia, Fekete-fehér, Negatív.
Látvány módok: Automatikus, Naplemente, Éjszakai, Portré, Tájkép.
Felvételi módok: Sorozat felvétel

További beállítási lehetőségek:

2D

Fénykép:
Képminőség: Legjobb, Finom, Normál
Képméret: 5M, 3M, 2M, 1M, VGA
Képstabilizáció: Be, Ki.
Fehér egyensúly: Izzólámpa, Napos, Fluoreszkáló,Felhős
Különböző kamerahangok: 4 fajta.
Kép készítési helyének megjelenítése.
Időzítő: 3, 5, 10 másodperc késleltetés.
Fókusz: Automata, Makro, Folyamatos, Arckövetés
Vaku lehetőségek: Automata, Vörösszem kiküszöbölés, LED mellőzése

Videó:

Videó minősége: Legjobb, Kiváló, Normál
Videóméret: 1080p, 720p, D1, VGA, QVGA, QCIF
Fehéregyensúly: lásd fényképeknél
Színhatás: Szépia, Fekete-fehér, Negatív
Időtartam: Normál, MMS
Hang: Be/ki

3D

Fénykép:

3D fókuszmód: Szegély, Központ
Állítható képsimulás: ennek segítségével állíthatjuk, hogy a két rögzített kép mennyire fedje át, így manipulálhatjuk a mélység érzetet.
A többi beállítás megegyezik a 2D-s felvételeknél leírtakkal kivétel a sorozatfelvétel és a különböző effektek lehetősége.

Videó:

Videóméret: 720p, D1, VGA
Effektek nincsenek, elérhető viszont a képstabilizáció
Állítható képsimulás

Videó és zenelejátszás:

Legnagyobb örömünkre végre az LG rászánta magát, hogy támogassa az MKV fájlok lejátszását. A videó lejátszó ezen kívül még támogatja a következő fájlformátumokat is: MPEG4, MKV, H.263, H.264, DivX, WMV, AVI, 3GP. A beépített médialejátszó teljesen jól szerepelt, bár zenét továbbra is csak fülesen keresztül hallgassunk, mivel a külső hangszóró sokszor recseg illetve a magasak és mélyek jó mélyen elkerülik a fülünket, ha így használjuk az új Optimus-t. Újdonság, hogy a zenelejátszót most már az értesítősávot lehúzva is manipulálhatjuk, piros pont. Érdemes még megemlítenünk, hogy a Youtube-os 3D-s videók is remekül szerepeltek a teszt során. Sajnos kamerán keresztül ezt nem tudjuk hűen bemutatni.


Alkalmazások és játékok

A telefonra előretelepítve találjuk az Asphalt 6, a Nova, A Let’s Play Golf 2 3D-s verzióit és a Guliver’s Travels című képes könyvet. Elég jópofák és 3D-ben ellehet velük szórakozni, a szerkesztőség kedvence a Let’s Play Golf lett. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy valami ütősebb címmel is előállhattak volna. Az pedig, hogy a Tegra Zone játékai nem telepíthetőek, külön szájhúzásra ad okot. (Nem kell aggódni hamarosan induló Root szekciónk során megosztjuk veletek, hogyan tudjátok a Tegra Zone játékait is elindítani ezen a készüléken, tudjátok semmi sem lehetetlen csak akarni kell!). Kipróbáltunk még néhány emulátort is név szerint a Psx4Droid-ot és a n64oid-ot telepítettük fel. Habár mindkettő elég erős hardvert követel, különösebb problémánk egyikkel sem volt. A Psx4Droid néhol picit beszaggat, de kis idő elteltével már észre sem vesszük az apró lagolást. Az n64oid-nál nem vettünk észre effajta negatívumot. Valami oknál fogva azonban sokszor a program se puszi se pá se nyalom a szád, bezárja magát. Próbálkoztunk a szoftverek frissítésével, azóta nem volt annyira gyakori probléma. Kipróbáltuk még továbbá az új TinTin, a 9mm, a Spider-Man, Shadow Guard játékokat is. Lenyűgöző amit a Gameloft csapata kínál mostanában. Tekintsétek meg rövid összeállításunkat az említett játékokról alább:




Az alkalmazásokról sajnos nem sokat tudunk mondani, mivel jelenleg csak a Wikitude3D támogatja az Optimus 3D térhatású funkcióit. A program hasonló mint a Layar tehát az Augmented Reality alapjain nyugszik. A kamera segítségével megjeleníti a minket körülvevő nevezetességeket, és érdekes helyeket.

Internet, böngészés, flash
Tudjuk, hogy sokan most is a telefon képernyőjén böngészik oldalainkat, így egyértelmű, hogy helyet kell, hogy kapjon értékelésünk során a weblapok megjelenítésének gyorsasága is. A 3G HSDPA 14.4Mbps, HSUPA 5.76Mbps sebességen dübörög míg a WiFi a már ismert 802.11 b/g/n szabványokat követi DLNA támogatással. A Flash az Optimus 2x-hez és Optimus Black-hez hasonlítva picit jobban szerepel. Lefuttattunk néhány tesztet, mivel tudjuk sok embert csak a számok képesek meggyőzni:


Pro Kontra és ami kimaradt:

Az üzemidő… igen őt is meg kell említeni. Ezen a téren az LG nem sokat tanult az előző esetekből. Már az Optimus 2X is irtózatosan gyorsan lemerült, így nem értjük, hogy lehet ugyanakkora akkumulátorral felszerelni egy annál jóval modernebb készüléket. A Li-Ion 1500 mAh energiaellátás borzasztó kevés. Teszt előtt feltöltöttük a telefont és mostanra már a majdnem a felénél jár az akkumulátor ereje. Egyszerűen ezt nem bírja szuflával a gép. Jó esetben 3 napot kibír a telefon, de felejtsük el a netezést a játékot és főként a 3D használatát. Átlagos használat mellett 1-2 nap a maximum, de mi minden este felraktuk a töltőre.

Pro:

• 3D
• Kamera
• MKV lejátszás
• 2 mag

Kontra:

• Tegra Zone játékok nem támogatottak
• Sajnos nem kihasználható még teljes körűen a 3D funkció
• Külső hangszóró recsegése
• Képminőség olykor hagy némi kifogást
• Sok embernek hamar megfájdul a feje a 3D-től, bár embere válogatja

Summa Summarum - Összegzés

Az LG-nél tudják mi a dörgés. Ezt észrevettük már az Optimus 2X, az Optimus Black és most az Optimus 3D kapcsán is. Habár a formatervezéssel még akadnak gondok a súly tekintetében, és az Android verzió sem az aminek kéne lennie, ezt a telefont bátran ajánljuk azoknak, akik rendelkeznek megfelelő otthoni infrastruktúrával. Gondolunk itt a 3D-s TV vagy monitor meglétére, hiszen ennek a készüléknek a lényege a 3D-s élményben rejlik. Emellett a játékok terén pazar, amit nyújt a telefon, viszont a kamerán még van mit csiszolni, de ha nem a profi fotózás hívei vagyunk, akkor ebben is teljesen megfelelő az új Optimus. Végezetül szeretnénk megköszönni az LG Magyarország embereinek, hogy biztosítottak egy példányt az okostelefonok jelenleg egyik legegyedibb darabjából.

Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon jó teszt! :D

Megjegyzés küldése