2011. nov. 27.

Android kezdőknek és haladóknak | V. rész

Kellemes vasárnap délutánt kívánok minden kedves olvasónak. Míg a szerkesztőség másik fele a Mobil Weekenden gyűjtötte az információt, addig én összeszedtem tudásom és elkészítettem nektek az Android kezdőknek és haladóknak sorozat legújabb részét. Mint említettem, egy új korszak kezdődik: az alkalmazások korszaka. És ahogy ígértem, ma a híváskezelés lesz terítéken. Mi mással is kezdhetnénk az applikációk bemutatását, mint egy telefon alapfunkcióját – a telefonálást – ellátó alkalmatosság ismertetésével. Nem is kertelek tovább, vágjunk bele egyből a közepébe.





Nem csupán a híváskezelés lesz ma a téma. Ide veszem a névjegyzéket is, ugyanis szerintem ez szerves része a dolognak. Olyannyira, hogy az Android programozói egy ikon alá rejtették ezeket a szolgáltatásokat. Pontosabban a menüben elérhetjük őket külön is, de a kezdőképernyőn, alul, bal-közép tájékon található kis telefon ikonnal egy egységes felületet kapunk. Az említett piktogramot megnyomva egy klasszikus tárcsázót kapunk. Itt minden egyértelmű: a számokkal tárcsázunk, a zöld telefonnal indítjuk a hívást. A hívás-gomb mellett balra azonnal elérhető a hangposta, míg jobb oldalt törölhetjük a bevitt számokat. A beállításokban állíthatjuk be a hangposta gomb által használt számot, én nem használom így lecseréltem az egyenleginfó kódjára, szóval ahhoz kaptam egy gyors-gombot.


Legfelül látható egy menüsor, ahol a különböző hívásokkal kapcsolatos funkciók között navigálhatunk. Mint mondtam, ezek közül több oldal is rendelkezik saját ikonnal a menüben, azonban azok ugyanide hoznak minket és a hozzájuk kapcsolód fület veszik alapértelmezettként.


A tárcsázót a hívásnapló követi a sorban. Itt a fogadott, elmulasztott és indított hívásokat látjuk és kezelhetjük. Megjelenik a név (vagy a szám amennyiben az nincs hozzárendelve egyetlen névjegyhez sem), alatta a telefonszám és jobbra a dátum. Ha valakivel egymás után több esemény zajlott le, azt kis menüben tekinthetjük meg. A bal szélső nyilak jelzik az esemény típusát: a ferde, zöld, jobb-fel irányú a kimenő, a kék, balra-lefele mutató a bejövő, míg a balra-fel irányuló, görbe nyíl a nem fogadott hívást hivatott jelezni. Jobb szélen egyből hívhatjuk a kiválasztott kontaktot. Itt már aktív a menü gomb is: itt törölhetjük a teljes hívásnaplót.


A névjegy fül a legérdekesebb mind közül. Itt kezelhetjük kapcsolatainkat. Nem csupán a telefonos névjegyek jelennek meg, hanem lehetőségünk van facebookos, vagy gmailes kapcsolataink beszinkronizálására is. Elsőre nem látunk sok mindent. Itt vannak a nevek ábécé sorrendben. A jobb oldalt láthatunk egy betűsort, mely megkönnyíti a névjegyek közti keresést, ugyanis ujjunkat végighúzva rajta, gyorsan eljuthatunk a kívánt betűhöz tartozó ismerősökhöz.


Egy-egy névre rányomva láthatjuk a részleteket: az összes infót, amit hozzárendeltünk korábban, egy kis csillagot, melyet megérintve a kedvencek közé rakhatjuk ismerőseinket, a hívásnaplót az adott kontakttal és szerkeszthetjük is az adatokat. Van egy érdekes lehetőség, nevén nevezve az egyesített névjegyek. Itt könnyedén összekapcsolhatjuk névjegyeinket. Például ha a sim-kártyánkon külön volt egy személy otthoni és mobil száma mentve és még a Facebook adatait is idecsapnánk (email, szülinap) akkor ezeket pár érintéssel összeköthetjük.


A listában, a menü gombot megnyomva történik meg a varázslat, mivel így bukkan fel a rengeteg beállítási lehetőség.
  • Keresés: betűk, illetve szavak beírásával kereshetünk a névjegyek között.
  • Névjegy létrehozása: azt hiszem ez egyértelmű: új kontaktok hozzáadására szolgál. Dönthetünk a névjegy helyéről és ennek megfelelő mennyiségű adatot rendelhetünk az adott személyhez.
  • Megjelenítési beállítások: itt állíthatjuk be, hogy mely kapcsolatok jelenjenek meg. Például csak a számmal rendelkezőek látszódjanak vagy csak a telefonon lévőek, de a listázás sorrendjét is itt szabályozhatjuk.
  • Fiókok: itt van lehetőségünk a Gmail, Facebook, vagy Twitter fiók hozzáadására.
  • Több névjegy kiválasztása: névjegyek kijelölésére és csoportos műveletekre van itt lehetőség
  • Névjegyek kezelése: a névjegyeket másolhatjuk Sim-re/ről, és vCard (.vcf) fájlba menthetjük őket, (és természetesen vissza is állíthatjuk innen) aminek az az előnye, hogy minden oprendszerrel szinkronizálható valamilyen módon. Magyarul így van lehetőségünk például iPhone-ról Androidra varázsolni a teljes névjegyzéket.


Már csak a Kedvencek és a Csoportok maradt. A kedvencekbe a "megcsillagozott" emberkék kerülnek. A csoportokban pedig meglepőmódon csoportokat hozhatunk létre és a bennük lévő tagoknak küldhetünk csoportos maileket és üzeneteket.

Ez lett volna az új rész, jövőhéten ismét itt leszek, azt se hagyjátok ki. :)

Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése