2011. márc. 20.

Nyiss a világra - Ismerkedés a Kiterjesztett Valóság (AR) felhasználású alkalmazásokkal



A kiterjesztett valóság (Augmented Reality), a valóság egy olyan virtuális kibővítése amelyet mobilunk kamerájával és valamilyen program segítségével hívhatunk életre. Használatával egy adott környéken szétnézve például láthatjuk a környező boltokat, nevezetes épületeket, távolságukat, az égre nézve a csillagokat stb. Napjainkban egyre több ilyen alkalmazás lát napvilágot mind az Android mind az iOS és mind a Windows rendszereken. Az, hogy telefonunk alkalmas-e attól függ, hogy megfelelő processzorral, kamerával, iránytűvel és GPS-el van-e felszerelve.

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap ez az AR rendszer s napról napra egyre több alkalmazás válik elérhetővé az Android szoftverpiacán. A hasznos alkalmazások mellett egyre több játék is kezdi kihazsnálni az Augmented Reality lehetőségeit. A továbbiakban mind a játékok és mind az alkalmazások közül is bemutatjuk nektek a legjobbakat. 


Wikitude World Browser


A World Browser egy olyan AR-el felszerelt böngésző mely a tartókodási helyünk alapján különböző infromációkat ad a minket körülvevő környezetről a Wikipedia és a Qype adatbázisát felhasználva. Több mint 350,000 néznivaló között navigálhatunk GPS-ünk segítségével a szerte a világon. Különböző nézetek segítségével (Lista nézet, AR nézet, Térkép nézet) könnyen és gyorsan megtervezhetjük utazásaink menetét, vagy megtudhatjuk épp milyen érdekesség közelében bókéászuink tudtunk nélkül. 

Íme egy video, hogyan is működik a dolog:


Layar Reality Browser


A Layar egyike a legelső és mára már az egyik legjobb az AR alkalmazások körében. A Layar kameránkat bekapcsolva a környező boltokról épületekről ad nekünk pontos információkat, merre induljunk milyen távol van stb. Mindezt úgy, hogy amint körbenézünk azzal egyidőben változik a megjelenített tartalom.

Tekintsétek meg működés közben itt.


Satellite AR


A Satellite AR ahogy már a név is sejteti arra szolgál, hogy ha fejünk főlé emeljük kameránkat, máris láthatjuk hogy az űrben keringő Satellite műholdak merre is kóborolnak. A különböző műholdak kis ikonokként jelennek meg s a jobb láthatóság érdekében sárgával ki is írja nekünk róla az infromációkat. Éjszakai használata javasolt.

A Műhold vadászat így működik:




Ha érdekelnek az ilyen alkalmazások ajánljuk még a SightSpaceStationAR alkalmazást melynek segítségével még több űrben lebegő eszközt tekinthetünk meg.

Weather Reality


A weather reality az AR nézet segítségével képes arra hogy különböző infromációkat adjon az időjárásról attól függően, hogy épp hol tartózkodunk. Megtudhatjuk milyen időjárás várható, mekkora a hőmérséklet, van e valamilyen riasztás és egy élő radar is hogy közeledik e felénk valamilyen vihar. Mindezek mellett jelzi még a Nap és a Hold állását is. Plussz funkcióként rögtönzött időjárásjelentést küldhetünk a közösségi oldalakra.


Star Chart


Az asztronomia kedvelőinek kötelező ez az alkalmazás. A Star Chart segítségével különböző bolygőkat, csillagokat, konstellációkat tekinthetünk meg amennyiben az égre tekintünk telefonunkkal. A program valós időben kiszámolja a pontos helyzetét az adott égitesteknek amelyek a Földről láthatók és az AR nézetben máris élőben böngészhetünk az űrben.


Google Sky Map


A Google Sky Map hasonlóan a Star Chart-hoz ablakot nyit számunkra az éjszakai égbolt világára Androidos telefonunk segítségével. Égitesteket bolgyókat konstellációkat és még sok más érdekes dolgot szintén megtalálhatunk a program segítségével. A Star Chart-tal ellentétben pedig ingyenesen tölthetjük le.

Tekintsétek meg éleseben itt.





Mixare


A Mixare mint ahogy már a Layarnál bemutattuk szintén képes arra hogy a környezetünkben fellelhető épületekről boltokról stb infromcáóval szolgáljon de az újdonság mindemellett az, hogy jelzi azt is, hogy a környéken ki mit Tweetel és mit oszt meg a Google Buzz segítségével. A hab a tortán pedig, hogy bármely app-al vagy weboldallal kompatibilis és képes megosztani különböző tartalmakat.

Így működik élesben:

Tölts le te is a Mixare-t innen.


Tagwhat


A Tagwhat segítségével nyomon követhetjük hogy merre is járnak barátaink a világon és kapcsolatba is léphetünk velük az AR nézetet használva. Az Online térkép és az AR-el mindenki kellemes szórakozást találhat készüléke képernyőjén át. Regisztrálj egy accountot, lépj be, hívd meg a barátaidat a Facebookról és a Twitterről és ossz meg bármit amit csak akarsz.

Íme egy video a Tagwhat-ról.




Lookator


Ha imdász WiFizni akkor ez a program mindenképp rajta kell hogy legyen a telefonodon. A Lookator használatával a környékeden található WiFi jelek erősségét láthatod a képernyődön így még pontosabb inromcáiókat kaphatsz arról melyik is a legjobb a környéken. Kapcsold be tartsd magad elé s a program pillanatokon belül megjeleníti a Hotspotok irányát és erősségét. 

Amennyiben bekapcsolod a GPS-t is és tetöltöd a WeFi-t infromációkat kaphatsz a tőled távol eső hotspotokról is.


Google Goggles


A Google Goggles egy igazán hasznos alkalmazás a midnennapokban. Bármerre járunk bármit is cisnálunk mindig hasznukra válik egy ilyen program megléte. Az alkalmazás segítségével különböző tárgyakról, festményekről, építményekről QR kódokról :) stb. kaphatunk infromációkat a Google adatbázisának segítségével emellett képes több nyelv fordítására is.

Goggles élesben itt


Car Finder AR


Fordult már elő veletek valaha is, hogy egy idegen városban valahol leparkoltatok az autóval és egyszerűen nemtudtátok megjegyezni hol is kéne keresni a parkolóhelyeteket? Ha igen akkor a legjobb ha azonnal beszerzitek ezt az alkalmazást. A program képes arra, hogy akár három kocsi helyzetét is rögzítse és ha elbóklászunk a GPS és az AR nézet segítségével visszanavigál minket hőn szeretett gépjárművünkhöz. Plusz funkcióként jelzi azt is mennyi ideje parkolunk, merre jártunk már és ha megrázzuk a telefont automatikusan menti a megjegyzendő helyszínt. 

A Car Finder Letölthető innen 

Full verzió ($3.04)

3D AR Compass


Erről az alkalmazásról igazából nem kell túl sokat mondani. A 3D compass ahogy a neve sejteti egy 3D-s iránytű melyet az AR nézet segítségével láthatunk. Elmelletttöbbféle nézetet is engedélyez a program a pontosabb navigáció érdekében. Azok számára lehet hasznos akik nem rendelkeznek GPS-el illetve szeretnek túrázni.


Dashboard Assist


Egy igazi kis fedélzeti komjutert kapunk ha telepítjük ezt az alkalmazást. Utazásaink során különböző adatokat gyűjt össze a sebességünkről megtett távolságról gravitációs erő nagyságáról illetve mennyi ideje vagyunk úton. A Pro verzió emellett képes arra hogy a bejövő hívásokat automatikusan felveszi (persze megszűri, aszerint kiket engedélyeztünk) és elmondja ha üzenetünk érkezett.

Ha megtetszett a Dashboard Assist akkor máris tölthetitek innen.
Pro verzió ($4.61)


FriendsRadar


A Friends Radar egy egyszerű Google Talk kliens melynek segítségével a Gtalkon keresztül küldhetünk különböző üzeneteket barátainknak. Amennyiben barátaink engedélyezik láthatóságukat akkor a Radar a Pontos helyzetüket is képes megmondani számunkra. Az AR nézet mellett térkép nézetet is tartalmaz.


TweepsAround


Kiváncsi vagy hogy mi folyik körülötted? Nem tudsz elszakadni a Twittertől? A következő alkalmazás akkor pont neked lett kitalálva. Bekapcsolva a a porgramot láthatod hogy a környezetedben épp ki mit Tweetel és ha engedélyezve van akkor te reagálhatsz is ezekre illetve írhatsz saját bejegyzést is. Fontos azonban elmondani, hogy a megfelelő működéshez előzőleg már telepítve kell hogy legyen a Layar készülékünkön mivel a program a Layarba épül be. 


Játékok

Parallel Kingdom


A Parallel Kingdom az első olyan MMORPG amely kihazsnálja az Augmented Reality és a GPS lehetőségeit. Ha beléptél a játékba máris elhelyez a téképen és indulhatsz kincseket kutatni és szörnyeket ölni barátaid vagy más játékos társak segítségével. Lehetőség van városokat elfoglalni és chatelni is játékostársaiddal. A legjobb hogy a játék multiplatfrom így az iPhone-al rendelkező barátaiddal is új kalandok után eredhettek.

Parallel Kingdom videon.




iSnipeYou


Az iSnipe You egy AR-t használó lövöldözős játék. A Telefonod kamerájának segítségével kell levadásznod az aktuális célpontodat. A program különböző adatokat is tárol hogy milyen pontos vagy kiket lőttél le eddig és a sikeres vadászatot megisoszthatod a szociális háló használatával.

Egy kedvcsináló video itt.

Az iSnipe You pedig innen érhető el.

Full verzió ($0.99)


AR Shooting


Igazi FPS fan vagy a shotgun már a képernyődbe égett és az agyad csak arra gondol, hogy hány golyó van még a tárban és mikor jöhet a Reload? Akkor ez egy igazi csemege lesz számodra. Igazából a játéknak igazi tétje nincs de lövöldözni bármikor tudsz bárhol. 7 fajta fegyver közül választhatunk a shotguntól a kispisztolyig.


Papparazzi


A Paparazzi zsebelte be a Qualcomm’s Augmented Reality Dev Challenge 2010 fődíját ezért igazán megérdemli, hogy a mostani lista tagja legyen. A játék lényege, hogy a program megjelenít egy 3D-s "hírességet" s a mi feladatunk az, hogy minél jobb képet készítsünk róla. Vigyázzunk a hírességek itt is allergiásak a sok vakura és még a képernyőnket is betörik, ha túl messzire megyünk :)

Papparazi video.




Inch High Stunt Guy


Személy szerint nekem ez az egyik kedvencem. A Qualcomm verrseny második helyét szerezte meg 2010-ben. A játék lényege hogy egy tesztbábu motorral próbálja átugrani a számára általunk felállított akadályokat. Különböző rámpákat gyorsítokat karikákat rakhatunk le s kis kaszkadőrünknek ezen kell szerencsésen átvágnia magát. Igazán szórakoztató játék ajánlom midnenkinek.

Egy kis kedvcsináló video.




Kaleidocam


Kiskorotokban volt kaleidoszkópotok? Nekem sajnos nem de ez az alkalmazás akkor is visszarepít a gyermekkorba. Különösebb más funkció nincs de a képeket lementhetjük telefonra ha netalántán megtetszik valamelyik alkotásunk. 


Nemsoká megjelenő játékok:


Rock’Em Sock’Em

Mivel még a játék nem jelent meg ezért bővebb leírást nem kívánok hozzáfűzni. Inkább nézzétek meg az alábbi kisvideót melyből minden kiderül:



ARhrrrr!

Az ARhrrrr! egy igazán ígéretes játék, melyben egy térképet felhasználva máris egy zombiinvázió kellős közepén találjuk magunkat. A megjelenítésen még van mit csiszolni, mindenesetre tűkön ülve várjuk, mi sül ki majd ebből.
Íme egy videó a játékról:





Végezetül
Amennyiben találtok még olyan alkalmazást vagy játékot mely megérdemelne egy kis bemutatót a témában, akkor kérlek küldjétek el nekünk hozzászólásban vagy az info@droidground.hu címre. Remélem mindenki talált a listában valami számára megfelelőt. 


via techsplurge

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése