2011. okt. 23.

Android, kezdőknek és haladóknak | I. rész

Manapság ha bekapcsoljuk a TV-t vagy a számítógépet, mindenhonnan azt halljuk, hogy okostelefon, telefonokosítás, android market és így tovább. Fejlett és modern világunkban ezek a szavak kezdenek alappá válni, mégis sokan nem tudják, mit is takarnak ezen kifejezések
Sokszor látok jól szituált üzletasszonyokat Samsung Galaxy S-el. Bemennek a mobilszolgáltatójukhoz és kérik a TV-ből hallott „Androidot”. Nem tudják, hogy mit is tartanak igazán a kezükben csak azt, hogy egyszerűen kezelhető, szép és nincs vele sok gond. Tekintsünk tehát most kicsit be a kulisszák mögé és nézzük meg, mi is folyik a háttérben.


Az Android egy nyílt forráskódú operációs rendszer. Ezzel a tőmondattal a lényeget meg is fogalmaztuk, de igazából sokaknak gőzük sincs arról, hogy ez mit jelent. Az oprendszer fogalmával azért valószínűleg minden, számítógépes világban kicsit jártas felhasználó képben van. Ha nem ugrik be erről a szóról semmi, akkor lényegében a „Windóz” is ez. Ezt nyomjuk az egerünkkel a monitoron, ezt látjuk mi, ez rejti el azt a sok csúnya 1-est és 0-t, ami a háttérben végzi az érdemi munkát. Nos, az Android (és minden mobil operációs rendszer) ezt teszi meg, hordozható eszközeinken. Elrejti a mögötte futó feladatok ezreit, köznapi, városias nyelvezettel élve: ezt tapicskoljuk. A nyílt forráskód pedig, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni annyit, tesz, hogy a rendszert bárki szabadon felhasználhatja és oda telepítheti, ahova akarja. Valamint bárki fejleszthet rá alkalmazást, ha meg van hozzá a képessége. Ez nem ilyen egyszerű természetesen, de a lényeg nagyjából ennyi. De honnan is jön mindez?



A háttérben hatalmas munka áll. Ahhoz, hogy ma megtehessük, amit megteszünk rengeteg cég sok éves munkája kellett. Ez a munka akkor gyorsult fel, mikor 2005-ben a Google felvásárolta az Android Incorporated nevű fejlesztő vállalatot és ezzel egyidejűleg létrehozta az Open Handset Alliance név alatt futó cégcsoportosulást. A mobil iparág legnagyobb nevei csatlakoztak, hogy valami fantasztikust adhassanak az embereknek. A mára kialakult helyzet alapján mondhatjuk, hogy összefogtak ezek a cégek, hogy megdöntsék az Apple és az iPhone hatalmát a smartphone piacon. A rendszert rugalmasra tervezték, így elviekben szinte bármilyen szórakoztatóelektronikai és mobilkommunikációs eszköz futtatni tudja.


A két fő csapásirány az okostelefonokhoz és a tabletekhez vezet. Ezek az eszközök érkeznek Androiddal manapság. Okostelefonok. Tabletek. WTF?! Az okostelefonok (alias smartphone-ok) valamilyen fejlettebb, szoftveresen bővíthető oprendszerrel felszerelt telefonok.(A tévhitekkel ellentétben nem főznek kávét, nem köszönnek előre, de még a fizika leckénket sem írják meg.) A tabletek, pedig gyakorlatilag billentyűzet nélküli, érintőképernyős netbookok. Az egyik lényeg az ilyen okos cuccoknál, hogy rendelkeznek egy stabil és folyamatosan bővülő alkalmazáskészlettel. Esetünkben ezen aplikációk gyűjtőhelye az Android Market. Ide minden robotot használónak belépési joga van (egy gmail regisztráció után) és szabadon tölthet le alkalmazásokat. 


Mára több mint 300 000 program várja a látogatókat/vásárlókat és ez napról napra bővül. Ez pedig nagyon fontos. Hogy miért is? Habár lehet, hogy hülyén hangzik, de az okostelefonok igazából buták. Vagyis addig buták, amíg okossá nem tesszük őket. Például Jóska bácsi kijön kedvenc mobilszolgáltatójától egy vadiúj telefonnal. Persze hogy nem buta telefont vett, hiszen ő csak a 8 általánost végezte el, valakinek ki kell egészíteni a hiányosságokat. Mikor hazaér szeretné elolvasni ezt a cikket, hogy megtudja, mit is fog a kezében. Ajjaj. Ez a szöveg Wordben íródott. Az Android pedig buta, nem tud .doc-ot olvasni. Mit is tegyünk? Hát mennyünk az Android Marketre. Az majd segít. Jóska bá beírja a keresőbe, hogy „word reader” és máris kap 68 alkalmazást. Az elsőnél sok csillag van. Rányom. Látja, hogy honfitársai mind azt írják hozzá, mennyire jó használni ezt a programot és mennyi mindent tud. Hát nem is tétovázik, megérinti a letöltés gombot. Le is jön, települ, Jóska bá pedig végre megtudja, mi is az az okostelefon. Ez egy egyszerű példa volt, de nagyjából ennyiről szól. Mi okosítjuk az igényeink szerint a telefonunkat, az általunk letöltött applikációkkal.


Ha esetleg érdekelnének az Android verziói, a rendszer működése és az alap funkciók, akkor a cikksorozat folytatása neked szól. Nemsokára jövök a második résszel.


To be continued…

Alma'spite

Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerőseiddel is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése