2011. máj. 27.

Életmentő alkalmazás a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól


A  statisztikák szerint a kiérkező mentők az esetek 10 százalékában elsősegélyt nyújtanak - mondta a programot bemutató sajtótájékoztatón Győr-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. Ez máshonnan nézve azt jelenti, hogy nem volt a közelben egyetlen olyan ember sem, aki a mentők megérkezése előtt elsősegélyt tudott vagy mert volna nyújtani.

A tájékoztató vendégeként dr. Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Máltai Mentőszolgálattal közös együttműködésről szólva megemlítette, hogy a főállású mentősök közül többen a máltai kocsin is szolgálnak, szabadidejükben, másodállás helyett. Dr. Horváth Tamás, a Máltai Mentőszolgálat vezetője a mentőszolgálat tevékenységéről és húsz év tapasztalatairól beszélt. Ez utóbbiak nyomán született meg az okostelefonokra letölthető életmentő szoftver is.

Az ingyenesen elérhető program vészhelyzetben ad hasznos tanácsokat, és a közvetlen teendők meghatározásával segít leküzdeni a fellépő stressz következményeit. A képernyőn látható máltai ikon megnyomásával induló alkalmazás a közvetlen segélyhívás mellett felkészíti a telefonálót arra, milyen kérdéseket tesznek fel majd a mentősök, de kiírja azt is, hogy közlekedési baleset, sérülés vagy rosszullét esetén hogyan segíthet a bajbajutottaknak a mentők kiérkezéséig. A szoftver a közvetlen mentőhívás esetén is többet nyújt, mintha csupán a 104-es számot tárcsáznánk, Közép-Európa országaiban ugyanis automatikusan az adott ország mentőszolgálatát hívja.

Közlekedési baleset, eszméletvesztés vagy egy komolyabb sérülés esetén a legtöbb embernek fogalma sincs arról, mihez kezdjen, pedig a helyszínen tartózkodók gyors reagálása életeket menthet. A bizonytalankodásnak azonban véget vethet, ha a mindig kéznél lévő telefon kiírja, mit tegyen a készülék gazdája.

Az életmentő szoftver szakmai anyagát az idén húszéves Máltai Mentőszolgálat vezetői állították össze. A máltai mentők Budapesten a legmagasabb felszereltségű rohammentővel teljesítenek szolgálatot, az egységet az Országos Mentőszolgálat riasztja heti átlag ötven-hatvan alkalommal. Húsz év után harmincötezer bevetés tapasztalatainak birtokában fogalmazták meg azokat az általános érvényű tanácsokat, amelyeket megfogadva egy baleset helyszínén bárki a mentők hasznos partnere lehet, és civilként a legtöbbet teheti a bajba került emberek megmentéséért. Az okostelefon programja a leggyakrabban előforduló balesetek, rosszullétek esetén nyújt hasznos tanácsokat. Ezek betartásával laikusként is mindenki sokat segíthet, másrészt elkerülhetők a szakszerűtlen segítségnyújtásból adódó sérülések, amit például egy gerincsérült ember fölösleges megmozdítása idézhet elő. Végső esetben azonban a telefon arra az esetre is útmutatást ad, amikor a készülék gazdájának magának kell egy eszméletlen sérült számára elsősegélyt nyújtani, vagy egy nem lélegző beteget újraéleszteni.

A szoftver ikonja „Ambulance” felirattal jelenik meg a képernyőn. Erre kattintva elindul az alkalmazás, amely pontokba szedve veszi sorra, hogy mit kell végiggondolni az adott helyzetben. A főmenüben olvasható kérdések és választható menüpontok mellett központi helyen látható az azonnali mentőhívást indító piros gomb.

A képernyő alján további választható menügombok láthatók, ezek az „Újraélesztés”, „Baleset”, „Segélyhívás” menüpontokra navigálnak. A menürendszerben továbblapozva gyorsan elérhetők az adott helyzetre alkalmazható információk. A „Segélyhívás” menüpontból például az alábbi almenük nyithatók: „Mit tegyek mentőhívás előtt?” „Mikor hívjak mentőt?”, „Hogyan hívjak mentőt?” „Mit tegyek mentőhívás után?” „Mit tegyek, ha közlekedési balesetet észlelek?” Az egyes pontok nemcsak a legfontosabb tennivalókat határozzák meg, hanem arra is figyelmeztetik a telefonálót, hogy például egy közlekedési baleset helyszínén a saját biztonságára is ügyelnie kell. A máltai szoftver offline állapotban is fut, a legfontosabb információkat akkor is megadja, ha a telefon nem csatlakozik hálózathoz.



       

      Android Market


Magyar Máltai Szeretszolgálat nyomán

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése