2011. máj. 30.

Az emulátoroknak vége - vajon ki áll a háttérben?


A hardcore Androidos játékosok most jobb ha leülnek mivel a hír sokkolóan hathat. Nemrég az Android Marketplace-ről lekerült yongzh és több más programozó által készített népszerű alkalmazás. Eltávolították többek között a Nesoid, a Snesoid, a Gensoid, a N64oid, az Ataroid, a Gearoid és a Gameboid emulátort. Hivatalosan a Google csak annyit közölt: Az alkalmazások összeütközésbe kerültek az Android Market vezérelveivel, s emiatt eltávolították őket. A háttérben azonban véleményünk szerint ennél sokkal nagyobb volumenű akcióról van szó.



Egy jogi kiskaput kihasználva bárki gyárthat le s jelentethet meg emulátort. A legtöbb játékforgalmazó ugyanis, akkor engedélyezi a játékai használatát egy emulátor segítségével, amennyiben a saját játékgépünkből kinyert BIOS-t használjuk a futtatáshoz. A játékokat a már megvásárolt lemezeket átalakítva (biztonsági másolat) .bin formátumba tárolhatjuk a gépen s ezeket használhatjuk is . A fent említett emulátorok készítői pedig ezt észben is tartották, s soha nem csatoltak se BIOS-t, se játékokat programjaikhoz, arról a felhasználóknak kellett gondoskodniuk. Azonban az előbb felvázolt esetek nem ellenőrizhetőek.


A Sony ezidáig is többször tett feljelentést emulátor készítők ellen s most, hogy a Playstation Suite és az Xperia Play megjelent már nem is kétséges, ki állhat például a Psx4Droid eltűnése mögött. A Nintendo közreműködése sem alaptalan, hiszen saját oldalán fel is tünteti, hogy minden internetről letöltött ROM használata 100%-ig illegális tevékenység, amennyiben azt nem a hivatalos forgalmazótól szereztük be. A kirakós darabjait összerakva egyértelmű, hogy a játékfejlesztő cégek nem akarnak senkivel osztozni a növekvő Androidos játékpiac bevételeiből. Az ügy előrehaladtával további információkkal szolgálunk.

Update: Az alkalmazások eltávolítása mellett a fejlesztőket ki is tiltották az Android Marketplace-ről.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése